Volwassen leden

 • Trainingstijden

   Lessen voor volwassenen worden dinsdag en donderdag van 19:00 uur tot 20:30 uur (in dojo Beek) gegeven. Omdat de matten nog gelegd moeten worden zijn de meeste mensen minimaal 15 minuten eerder aanwezig. Iedereen kan dan zijn bijdrage leveren aan het leggen van de matten, zodat we stipt kunnen beginnen. Op de donderdagen traint de jeugd tot 19:45 uur, waardoor de eerste 30 minuten de halve mat beschikbaar is.

 • Benodigdheden

   Het aikidopak.

   Bestaande uit een vest, broek en witte band. iedereen is verplicht deze kleding aan te schaffen, na het aanmelden bij de vereniging. De maten liggen tussen de 130 cm en 190 cm. Het pak met uw lengte is meestal het geschiktst. Het matsurupak is van goede kwaliteit-prijs verhouding. Neem voor meer informatie contact op met John Nelisse.


   De aikidowapens
   Alle technieken van aikido komen af van het samurai- zwaard. Door te trainen met deze wapens komt men dichter bij de oorsprong van de krijgskunst. Er wordt af en toe met de wapens geoefend, dus het word aanbevolen om ook dit materiaal aan te schaffen. aikidowapens De bokken, (het houten zwaard) De Jo, (de houten stok) De tanto, (het houten mes)

 • Leraar

   John Nelisse 4e Dan

   Met meer dan 20 jaar ervaring in aikikai aikido kan hij beschouwt worden als een bekwame aikidodocent.

 • Exameneisen

   Examens zijn bedoeld voor een markering van de persoonlijke ontwikkeling, er worden per kyu en dan graden certificaten uitgereikt. Aikido leerlingen met (of zonder) een kyu graad dragen een witte band, leerlingen met een dan graad dragen een zwarte band en een hakama. De examens worden afgenomen met gebruik van de Japanse termen. De exameneisen zijn een verzameling van belangrijke basis aanvallen en technieken. Vanuit deze basis zijn de vele duizenden variaties te bestuderen. Hieronder kunnen de examens gedownload worden. Klik hier voor de jeugdexamens

   Graad Download
   6e kyu aikido 6e kyu
   5e kyu aikido 5e kyu
   4e kyu aikido 4e kyu
   3e kyu aikido 3e kyu
   2e kyu aikido 2e kyu
   1e kyu aikido 1e kyu
 • Dojo etiquette

   De dojo is de trainingsruimte, de plaats waar les in aikido wordt gegeven. Letterlijk betekent dojo 'weg plaats'. Er zijn een aantal regels die gelden in de Dojo. Deze regels kun je hier lezen.


   1. Voor het binnenkomen in de dojo
   Zie er op toe dat je je keigogi (aikidopak) en je obi (band) op de juiste manier draagt. Als je niet weet wat de juiste manier is, vraag dit dan aan iemand die het wel weet.

   2. Binnenkomen in de dojo
   Op het moment dat je de dojo binnenkomt, maak je bij de ingang van de dojo een staande buiging (ritsu-rei) in de richting van het portret van O Sensei. Buig niet te diep voorover want dat wordt als een slechte gewoonte beschouwd.

   3. Groeten in seiza
   Vervolgens loop je naar de hoek van de tatami (mat) en ga je in seiza (op je knieën zittend) zitten. In deze zittende positie rusten de handen op de bovenbenen waarbij de afstand tussen de knieën ongeveer twee vuisten bedraagt (de toegestane variatie in deze houding is het kruisen van de voeten). Groet vervolgens nogmaals het portret van O Sensei: plaats, terwijl je naar voren buigt, eerst je linkerhand en vervolgens je rechterhand plat voor je op de tatami; let op dat je je handen zo plaatst dat tussen duimen en wijsvingers een driehoek ontstaat. Pas na deze handelingen te hebben verricht, is het toegestaan de tatami te betreden.

   4. Binnenkomen van de sensei
   Op het moment dat de sensei (leraar, degene die de les geeft) binnenkomt, moet iedereen netjes op een rij in seiza gaan zitten met het gezicht in de richting van het portret van O Sensei. Vanuit de positie van het portret gezien zitten de aikidoleerlingen van links naar rechts in aflopende volgorde van de behaalde dan- of kyu-graad.

   5. Begin van de les
   Iedereen groet in seiza het portret van O Sensei. Vervolgens groet iedereen de sensei terwijl deze de klas begroet. Tijdens deze laatste groet is het gebruikelijk onegaishimasu (onderwijs me alstublieft) te zeggen. Volg, bij de nu volgende warmingup, de oefeningen die de sensei voordoet.

   6. Tijdens de les
   Groet altijd eerst je partner voordat je met een oefening begint. Na de opdracht kotae (wisselen van partner) groet je af. Als de sensei langskomt om bepaalde dingen uit te leggen, dan groet je af richting sensei nadat hij/zij hiermee klaar is. Op het moment dat de sensei bij je partner iets voordoet, ga je in seiza zitten. Let erop dat ook tijdens de les je keigogi en obi correct worden gedragen. Herstel zonodig regelmatig het een en ander.

   7. Te laat komen
   Als je te laat komt, wandel dan nooit zomaar de dojo binnen als de sensei net iets aan de hele klas aan het uitleggen is. Blijf even wachten bij de deur tot de leerlingen op de mat staan. Dan kun je de dojo binnenkomen. Zodra je de eerste stap in de dojo zet, groet je staande het portret van O Sensei. Nadat je de dojo bent binnengekomen, loop je naar de shimoza (de lange kant van de tatami tegenover het portret). Vervolgens blijf je aan de rand van tatami staan tot dat de sensei je toestemming geeft om de tatami te betreden. Groet nu, na het betreden van de tatami, eerst weer het portret van O Sensei in seiza.

   8. Eerder weggaan (of onderbreken van de les vanwege een blessure o.i.d.)
   Als je eerder weg wilt, vraag dan eerst toestemming aan de sensei. Pas als deze je toestemming heeft verleend de tatami te verlaten, mag je weggaan. Denk erom dat je voordat je de tatami verlaat, eerst weer in seiza het portret van O Sensei groet. Bij het verlaten van de dojo groet je (voor de deuropening) opnieuw het portret en kun je de dojo verlaten.

   9. Einde van de les
   Ga, op het moment dat de sensei dit aangeeft, weer netjes in een rij in seiza zitten, net als bij het begin van de les. Groet nu eerst weer, in navolging van de sensei, het portret van O Sensei. Groet vervolgens de sensei. Daarbij is het de gewoonte om domo arigato gozaimas'ta (dank u wel, op een zeer formele manier) te zeggen. Dit betekent dat je hem/haar bedankt voor de les. Blijf in seiza zitten totdat de sensei de tatami heeft verlaten.

   10. Verlaten van de dojo
   Voordat je de tatami verlaat, groet je vanuit de hoek van de tatami in seiza nogmaals het portret van O Sensei. Maak bij het verlaten van de dojo, bij de ingang, nogmaals een buiging in de richting van het portret van O Sensei.

 • Contributie

   De contributie voor de volwassenen is vastgesteld op €20,- per maand (12 maanden). Hiervoor kan twee keer per week 1,5 uur getraind worden.

   Tevens wordt er een bijdrage aan de AKN gevraagd (De overkoepelende aikidobond) Dit is eenmalig voor de volwassenen €35,- per jaar en voor de jeugd tot 18 jaar €15,- per jaar. Dit bedrag dient aan het begin van het nieuwe jaar overgemaakt te worden.

   Het rekeningnummer vindt u onderaan in de voorwaarden die u bij de inschrijving heeft ontvangen.

 • De Japanse taal

   Download hier een document met een aantal Japanse benamingen die nuttig zijn binnen het Aikido. Dit is slechts een selectie van de Japanse woorden die men zal tegenkomen. Het is mogelijk dat in de lessen termen worden gebruikt die niet in het document staan. Het is verstandig om zoveel mogelijk termen eigen te maken, want deze zullen gebruikt worden tijdens de examens.


   Japans-Nederlands
   Bij de aanvang van de les:
   ONEGAI SHIMASU “HARTELIJK WELKOM”
   Bij het einde van de les:
   DOMO ARIGATO GOZAI MASHITA “heel hartelijk bedankt”

   Japans-Nederlands
   SENSEI leraar (aanspreektitel)
   SHIHAN meester
   DESHI leerling
   SEMPAI senior, student met meer ervaring
   KOHAI junior, student met minder ervaring
   DOHAI student met gelijke ervaring
   SEIZA formele zit op de knieën
   KIZA formele zit op de knieën met de tenen in de mat (klaar om recht te staan)
   SHOMEN centrale plaats in de dojo met het portret van de oprichter van Aikido, een calligrafie, …
   SHOMEN NI REI groet de shomen
   OTAGAI NI REI studenten groeten voor elkaar
   SENSEI NI REI groet de leraar

   Japans Nederlands
   HAJIME begin, start
   YAME einde, stop
   MATE wacht
   Richtingen

   Japans-Nederlands
   MIGI rechts
   HIDARI links
   MAE voorwaarts
   USHIRO achterwaarts
   YOKO zijwaarts
   Japans Nederlands
   ZEROKYO nul principe
   IKKYO eerste techniek
   NIKYO tweede techniek
   SANKYO derde techniek
   YONKYO vierde techniek
   GOKYO vijfde techniek
   Tellen van 1 tot 10

   Japans-Nederlands Ichi 1
   Ni 2
   San 3
   Shi 4
   Go 5
   Roku 6
   Shichi 7
   Hachi 8
   Ku 9
   Ju 10

   Japans-Nederlands
   UKEMI WAZA valbreektechnieken
   KAMAE houding (klaar zijn)
   HANMI halve houding, de helft zichtbaar
   AI HANMI gelijke houding
   GYAKU HANMI tegengestelde houding (spiegelbeeld)
   HITO E MI op één lijn staan
   TAI SABAKI lichaamsverplaatsing
   SHIKKO verplaatsen op de knieën
   TACHI WAZA staande technieken
   SUWARI WAZA zittende technieken
   HANTACHI WAZA de helft staand
   NAGE werpen (in aikido : laten vallen), worp
   SHIHO vier (wind)richtingen
   KAITEN wielvormige draai
   TENCHI hemel en aarde
   KOTE pols
   GAESHI draaien, gedraaid
   UDE arm
   OSAE klem, houden
   TORI of MOCHI greep
   TE hand
   KATA schouder
   KATATE pols
   RYOTE beide handen
   MEN hoofd
   MOROTE twee handen die dezelfde arm pakken
   TE GATANA zwaardhand
   UCHI slag
   SHOMEN UCHI slag naar het midden van het hoofd
   YOKOMEN UCHI slag naar de zijkant van het hoofd
   GYAKU YOKOMEN UCHI gekeerde slag naar de zijkant van het hoofd

   Japans-Nederlands
   TSUKI stoot, steek
   JODAN bovenste deel van het lichaam, hoog
   CHUDAN middelste deel van het lichaam, midden
   GEDAN onderste deel van het lichaam, laag

   Japans Nederlands
   ATEMI algemene benaming voor slag, stoot, of trap
   GERI schop, trap
   KIRI snee, houw
   CHUDAN TSUKI steek ter hoogte van het midden
   KATA TORI JODAN TSUKI schouder grijpen en stoten naar boven
   RYOTE TORI grijpen van beide polsen
   USHIRO RYOTE DORI achteraan beide polsen grijpen

   Japans Nederlands
   SUMIMASEN sorry
   MA AI onderlinge afstand en timing
   UKE aanvaller
   NAGE verdediger
   AI (of WA) harmonie
   AWASE harmoniserend, in harmonie
   IRIMI instappen, binnengaan
   TENKAN draai
   OMOTE voorkant, tegemoettreden

   Japans-Nederlands
   URA achterkant, afbuigen
   TACHI zwaard
   KEN
   TO
   KATANA
   BOKEN of BOKUTO houten zwaard
   JO houten stok
   TANTO houten mes
   DOOGI of KEIKO GI oefenkledij
   OBI gordel
   HAKAMA traditionele wijde broekrok
   ZOORI (rieten) slippers
   YUDANSHA houders van een dan-graad (zwarte gordels)
   DOJO CHO hoofd van een dojo
   SHIDO IN hoofdleraar
   DOMON KAI studentengemeenschap of ledenclub
 • Trainingstijden
 • Benodigdheden
 • Leraar
 • Exameneisen
 • Dojo etiquette
 • Contributie
 • De Japanse taal

Lessen voor volwassenen worden dinsdag en donderdag van 19:00 uur tot 20:30 uur (dojo Beek) gegeven. Omdat de matten nog gelegd moeten worden zijn de meeste mensen minimaal 15 minuten eerder aanwezig. Iedereen kan dan zijn bijdrage leveren aan het leggen van de matten, zodat we stipt kunnen beginnen. Op de donderdagen traint de jeugd tot 19:45 uur, waardoor de eerste 30 minuten de halve mat beschikbaar is.

Het aikidopak
Bestaande uit een vest, broek en witte band. iedereen is verplicht deze kleding aan te schaffen, na het aanmelden bij de vereniging. De maten liggen tussen de 130 cm en 190 cm. Het pak met uw lengte is meestal het geschiktst. Het matsurupak is van goede kwaliteit-prijs verhouding. Neem voor meer informatie contact op met John Nelisse.

De aikidowapens
Alle technieken van aikido komen af van het samuraizwaard. Door te trainen met deze wapens komt men dichter bij de oorsprong van de krijgskunst. Er wordt af en toe met de wapens geoefend, dus het word aanbevolen om ook dit materiaal aan te schaffen.

John Nelisse 4e Dan
Met meer dan 20 jaar ervaring in aikikai aikido kan hij beschouwt worden als een zeer bekwame aikidodocent. Joh geeft les aan volwassen op locatie Beek.

Examens zijn bedoeld voor een markering van de persoonlijke ontwikkeling, er worden per kyu en dan graden certificaten uitgereikt. Aikido leerlingen met (of zonder) een kyu graad dragen een witte band, leerlingen met een dan graad dragen een zwarte band en een hakama. De examens worden afgenomen met gebruik van de Japanse termen. De exameneisen zijn een verzameling van belangrijke basis aanvallen en technieken. Vanuit deze basis zijn de vele duizenden variaties te bestuderen. Hier kunnen de examens gedownload worden. Hier zijn de jeugdexamenste bekijken

Graad Download media Voorgaande examens
6e kyu aikido 6e kyu Bekijk video's van technieken Bekijk voorgaande examens
5e kyu aikido 5e kyu Bekijk video's van technieken Bekijk voorgaande examens
4e kyu aikido 4e kyu Bekijk video's van technieken Bekijk voorgaande examens
3e kyu aikido 3e kyu Bekijk video's van technieken Bekijk voorgaande examens
2e kyu aikido 2e kyu Bekijk video's van technieken Bekijk voorgaande examens
1e kyu aikido 1e kyu Bekijk video's van technieken Bekijk voorgaande examens

De dojo is de trainingsruimte, de plaats waar les in aikido wordt gegeven. Letterlijk betekent dojo 'weg plaats'. Er zijn een aantal regels die gelden in de Dojo. Deze regels kun je hier lezen.


1. Voor het binnenkomen in de dojo
Zie er op toe dat je je keigogi (aikidopak) en je obi (band) op de juiste manier draagt. Als je niet weet wat de juiste manier is, vraag dit dan aan iemand die het wel weet.

2. Binnenkomen in de dojo
Op het moment dat je de dojo binnenkomt, maak je bij de ingang van de dojo een staande buiging (ritsu-rei) in de richting van het portret van O Sensei. Buig niet te diep voorover want dat wordt als een slechte gewoonte beschouwd.

3. Groeten in seiza
Vervolgens loop je naar de hoek van de tatami (mat) en ga je in seiza (op je knieën zittend) zitten. In deze zittende positie rusten de handen op de bovenbenen waarbij de afstand tussen de knieën ongeveer twee vuisten bedraagt (de toegestane variatie in deze houding is het kruisen van de voeten). Groet vervolgens nogmaals het portret van O Sensei: plaats, terwijl je naar voren buigt, eerst je linkerhand en vervolgens je rechterhand plat voor je op de tatami; let op dat je je handen zo plaatst dat tussen duimen en wijsvingers een driehoek ontstaat. Pas na deze handelingen te hebben verricht, is het toegestaan de tatami te betreden.

4. Binnenkomen van de sensei
Op het moment dat de sensei (leraar, degene die de les geeft) binnenkomt, moet iedereen netjes op een rij in seiza gaan zitten met het gezicht in de richting van het portret van O Sensei. Vanuit de positie van het portret gezien zitten de aikidoleerlingen van links naar rechts in aflopende volgorde van de behaalde dan- of kyu-graad.

5. Begin van de les
Iedereen groet in seiza het portret van O Sensei. Vervolgens groet iedereen de sensei terwijl deze de klas begroet. Tijdens deze laatste groet is het gebruikelijk onegaishimasu (onderwijs me alstublieft) te zeggen. Volg, bij de nu volgende warmingup, de oefeningen die de sensei voordoet.

6. Tijdens de les
Groet altijd eerst je partner voordat je met een oefening begint. Na de opdracht kotae (wisselen van partner) groet je af. Als de sensei langskomt om bepaalde dingen uit te leggen, dan groet je af richting sensei nadat hij/zij hiermee klaar is. Op het moment dat de sensei bij je partner iets voordoet, ga je in seiza zitten. Let erop dat ook tijdens de les je keigogi en obi correct worden gedragen. Herstel zonodig regelmatig het een en ander.

7. Te laat komen
Als je te laat komt, wandel dan nooit zomaar de dojo binnen als de sensei net iets aan de hele klas aan het uitleggen is. Blijf even wachten bij de deur tot de leerlingen op de mat staan. Dan kun je de dojo binnenkomen. Zodra je de eerste stap in de dojo zet, groet je staande het portret van O Sensei. Nadat je de dojo bent binnengekomen, loop je naar de shimoza (de lange kant van de tatami tegenover het portret). Vervolgens blijf je aan de rand van tatami staan tot dat de sensei je toestemming geeft om de tatami te betreden. Groet nu, na het betreden van de tatami, eerst weer het portret van O Sensei in seiza.

8. Eerder weggaan (of onderbreken van de les vanwege een blessure o.i.d.)
Als je eerder weg wilt, vraag dan eerst toestemming aan de sensei. Pas als deze je toestemming heeft verleend de tatami te verlaten, mag je weggaan. Denk erom dat je voordat je de tatami verlaat, eerst weer in seiza het portret van O Sensei groet. Bij het verlaten van de dojo groet je (voor de deuropening) opnieuw het portret en kun je de dojo verlaten.

9. Einde van de les
Ga, op het moment dat de sensei dit aangeeft, weer netjes in een rij in seiza zitten, net als bij het begin van de les. Groet nu eerst weer, in navolging van de sensei, het portret van O Sensei. Groet vervolgens de sensei. Daarbij is het de gewoonte om domo arigato gozaimas'ta (dank u wel, op een zeer formele manier) te zeggen. Dit betekent dat je hem/haar bedankt voor de les. Blijf in seiza zitten totdat de sensei de tatami heeft verlaten.

10. Verlaten van de dojo
Voordat je de tatami verlaat, groet je vanuit de hoek van de tatami in seiza nogmaals het portret van O Sensei. Maak bij het verlaten van de dojo, bij de ingang, nogmaals een buiging in de richting van het portret van O Sensei.

De contributie voor de volwassenen is vastgesteld op €20,- per maand (12 maanden). Hiervoor kan twee keer per week 1,5 uur getraind worden.

Tevens wordt er een bijdrage aan de AKN gevraagd (De overkoepelende aikidobond) Dit is eenmalig voor de volwassenen €35,- per jaar en voor de jeugd tot 18 jaar €15,- per jaar. Dit bedrag dient aan het begin van het nieuwe jaar overgemaakt te worden.

Het rekeningnummer vindt u onderaan in de voorwaarden die u bij de inschrijving heeft ontvangen.

Download hier een document met een aantal Japanse benamingen die nuttig zijn binnen het Aikido. Dit is slechts een selectie van de Japanse woorden die men zal tegenkomen. Het is mogelijk dat in de lessen termen worden gebruikt die niet in het document staan. Het is verstandig om zoveel mogelijk termen eigen te maken, want deze zullen gebruikt worden tijdens de examens.


Japans-Nederlands
Bij de aanvang van de les:
ONEGAI SHIMASU “HARTELIJK WELKOM”
Bij het einde van de les:
DOMO ARIGATO GOZAI MASHITA “heel hartelijk bedankt”

Japans-Nederlands
SENSEI leraar (aanspreektitel)
SHIHAN meester
DESHI leerling
SEMPAI senior, student met meer ervaring
KOHAI junior, student met minder ervaring
DOHAI student met gelijke ervaring
SEIZA formele zit op de knieën
KIZA formele zit op de knieën met de tenen in de mat (klaar om recht te staan)
SHOMEN centrale plaats in de dojo met het portret van de oprichter van Aikido, een calligrafie, …
SHOMEN NI REI groet de shomen
OTAGAI NI REI studenten groeten voor elkaar
SENSEI NI REI groet de leraar

Japans Nederlands
HAJIME begin, start
YAME einde, stop
MATE wacht
Richtingen

Japans-Nederlands
MIGI rechts
HIDARI links
MAE voorwaarts
USHIRO achterwaarts
YOKO zijwaarts
Japans Nederlands
ZEROKYO nul principe
IKKYO eerste techniek
NIKYO tweede techniek
SANKYO derde techniek
YONKYO vierde techniek
GOKYO vijfde techniek
Tellen van 1 tot 10

Japans-Nederlands Ichi 1
Ni 2
San 3
Shi 4
Go 5
Roku 6
Shichi 7
Hachi 8
Ku 9
Ju 10

Japans-Nederlands
UKEMI WAZA valbreektechnieken
KAMAE houding (klaar zijn)
HANMI halve houding, de helft zichtbaar
AI HANMI gelijke houding
GYAKU HANMI tegengestelde houding (spiegelbeeld)
HITO E MI op één lijn staan
TAI SABAKI lichaamsverplaatsing
SHIKKO verplaatsen op de knieën
TACHI WAZA staande technieken
SUWARI WAZA zittende technieken
HANTACHI WAZA de helft staand
NAGE werpen (in aikido : laten vallen), worp
SHIHO vier (wind)richtingen
KAITEN wielvormige draai
TENCHI hemel en aarde
KOTE pols
GAESHI draaien, gedraaid
UDE arm
OSAE klem, houden
TORI of MOCHI greep
TE hand
KATA schouder
KATATE pols
RYOTE beide handen
MEN hoofd
MOROTE twee handen die dezelfde arm pakken
TE GATANA zwaardhand
UCHI slag
SHOMEN UCHI slag naar het midden van het hoofd
YOKOMEN UCHI slag naar de zijkant van het hoofd
GYAKU YOKOMEN UCHI gekeerde slag naar de zijkant van het hoofd

Japans-Nederlands
TSUKI stoot, steek
JODAN bovenste deel van het lichaam, hoog
CHUDAN middelste deel van het lichaam, midden
GEDAN onderste deel van het lichaam, laag

Japans Nederlands
ATEMI algemene benaming voor slag, stoot, of trap
GERI schop, trap
KIRI snee, houw
CHUDAN TSUKI steek ter hoogte van het midden
KATA TORI JODAN TSUKI schouder grijpen en stoten naar boven
RYOTE TORI grijpen van beide polsen
USHIRO RYOTE DORI achteraan beide polsen grijpen

Japans Nederlands
SUMIMASEN sorry
MA AI onderlinge afstand en timing
UKE aanvaller
NAGE verdediger
AI (of WA) harmonie
AWASE harmoniserend, in harmonie
IRIMI instappen, binnengaan
TENKAN draai
OMOTE voorkant, tegemoettreden

Japans-Nederlands
URA achterkant, afbuigen
TACHI zwaard
KEN
TO
KATANA
BOKEN of BOKUTO houten zwaard
JO houten stok
TANTO houten mes
DOOGI of KEIKO GI oefenkledij
OBI gordel
HAKAMA traditionele wijde broekrok
ZOORI (rieten) slippers
YUDANSHA houders van een dan-graad (zwarte gordels)
DOJO CHO hoofd van een dojo
SHIDO IN hoofdleraar
DOMON KAI studentengemeenschap of ledenclub