Vechtsporten

Een vechtsport is de praktische uitvoering van een vechtkunst. In het Engels wordt dit Martial Arts genoemd, vaak ligt de nadruk op het wedstrijdelement, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Over het algemeen kun je zeggen dat vechtsporten de conditie verbeteren en zelfverdedigingstechnieken aanleren. In hoeverre de nadruk op conditie of zelfverdediging ligt is afhankelijk van de soort vechtsport.
Vechtsporten kun je onderverdelen in een aantal grote groepen.
 • Slag- en traptechnieken
 • Vastgrijpen en werptechnieken
 • Wapens
 • Hybride vormen
Vechtsport Karate | Mushinkan
Dan zouden de sporten ook nog in andere groepen onderverdeelt kunnen worden:
Non contact: Bij deze sporten wordt geen contact gemaakt. Bijvoorbeeld kata-vormen
Medium contact: Contact is toegestaan, maar in beperkte mate en intenciteit.
Full contact: Contact is toegstaan en kan afhankelijk van de sport intens zijn.
Vechtsporten bestaan al zolang als de mens bestaat. Elke deel in de wereld heeft zijn eigen vechtsporten door de jaren heen ontwikkelt. Je zou ze kunnen onderverdelen in:
 • Europese vechtkunsten
 • Indonesische vechtkunst
 • Israëlische vechtkunsten
 • Japanse vechtkunst
 • Koreaanse vechtkunst

Vechtkunsten

Er is een groot verschil tussen vechtsport en vechtkunst. Bij een vechtkunst ligt de nadruk minder op competitie en meer op persoonlijke ontwikkeling. Ook is traditie hier belangrijk, zoals bij Aikido of andere oude Japanse vechtkunsten. De focus is bij een vechtkunst niet primair het uitschakelen van de tegenstander of winnen in een wedstrijd, maar meer het ontwikkelingen van respect, wilskracht en discipline en nog veel meer. Kung Fu, Aikido en Tai Chi zijn voorbeelden van vechtkunsten
Vechtsport Kungfu | Mushinkan
We zoomen nu wat meer in op de Japanse vechtsporten, dat zijn:
Zou je graag een vechtsport willen beoefenen, dan zijn de meest voorkomende, zoals judo, karate of aikido op veel plekken te vinden. In Beek, Limburg is het mogelijk om Aikido te beoefenen bij Mushinkan Aikidovereniging.

Voor wie zijn vechtsporten en vechtkunsten geschikt?

Bij vechtsporten als is het over het algemeen belangrijk dat je fysiek niks mankeert, want bij sporten zoals kickboksen kan het er hard aan toe gaan. Het wil niet zeggen dat je niet kan starten als je fysiek beperkt bent, maar wel goed om met de leraar te bespreken wat mogelijk is. Je kunt doelen stellen, waardoor je uiteindelijk wel de ring in kan stappen en een gevecht aan kan gaan met je tegenstander.

Bij vechtkunsten is de drempel fysiek wat lager, maar bij veel sporten, zoals Kung fu of Aikido moet je heel lang trainen voordat je in staat bent om de kusnt te gebruiken. Daarom is discipline en consistentie erg belangrijk. Vaak kun je ook op je eigen niveau instromen en zul je zelf snel zien hoe je in de groep valt en hoe ver je kunt gaan.

Bij zowel een vechtsport als een vechtkunst zul je tijd moeten investeren. Je gaat het niet zomaar leren door naar video's te kijken. Je lichaam moet de oefeningen gaan integreren en dat betekend dat je het moet gaan DOEN.

Voordelen vechtsporten en vechtkunsten

Zowel fysiek als mentaal brengt een vechtsport of vechtkunst voordelen met zich mee. Of je nu trapt, slaat, werpt of klemmen zet, je bent in beweging. Afhankelijk van de intensiteit kost dit spierkracht, lenigheid, kracht en conditie. Je gaat er fysiek dus op vooruit.

Mentaal wordt je ook getrainf. Je concentratie gaat vooruit, amar je leert ook meer ontspannen te zijn in stressvolle situaties. Je stelt jezelf namelijk vrijwiliig bloot aan een onzekere situatie en daardoor leer je jezelf aan om rusting te blijven. Dit kun je ook gebruiken in je dagelijkse leven.

Aikido

Wat kun je verwachten bij Aikido

Als je start met aikido zal je in het begin basishoudingen en -oefeningen gaan leren. Door dit vaak te oefenen zal je lichaam het op een gegeven moment automatisch gaan doen, waarna je meer kan focussen op technieken, zodat je na verloop van tijd een aanval effectief kan controleren en neutraliseren. Het grote verschil met andere vechtsporten, zoals karate en judo is dat er bij aikido geen nadruk ligt op het competitie-element. Er zijn wel examens om je progressie te meten, maar er zijn geen wedstrijden.

Iets voor jou?

Hoe kom je erachter of aikido bij je past? Dat kan alleen door een paar keer mee te doen. En dat kan de eerste keer gratis, dus grijp je kans.

Voordelen

Door het aanleren van specifieke aikido houdingen en bewegingen wordt je conditie, coördinatie en motoriek verbeterd. Als je langer traint zal ook je concentratie en je waarnemingsvermogen verder ontwikkelen met een betere timing en een verhoogd reactievermogen tot gevolg.

Japanse vechtsport

Er zijn meerdere vechtsporten ontstaan in Japan, zoals karate, judo, kendō, jujutsu en aikido. Deze stammen allemaal uit het feodale tijdperk van de Samurai. In aikido worden wel nog de oude bewegingen gebruikt, maar ze zijn niet meer dodelijk gemaakt. Dat is wel fijn, want we willen graag vaker dan één keer trainen.

Oosterse vechtkunst

Vechtsporten en vechtkunsten zijn er in vele vormen, maar allemaal met dezelfde basis, namelijk het bestrijden en het verdedigen persoonlijke aanvallen of het verhogen van de persoonlijke weerbaarheid en daarmee het zelfvertrouwen. De meeste vechtsporten en -kunsten zijn in Azië ontstaan en na verloop van tijd geadopteerd in de westerse wereld. Onder vele vechtkunsten ligt een verregaande traditie, en er liggen technieken aan ten grondslag die bijzonder zijn om meester te maken. De organisatie Vechtsporten Limburg draagt er zorg voor om deze tradities te behouden bij de vechtsporten in Limburg.
John staat in hanmi | Mushinkan

Gratis proefles aanvragen

bij Mushinkan Aikidovereniging in Beek, Limburg

  Welke donderdag wil je langskomen voor een proefles? Er is geen les tijdens schoolvakanties.

  Na het klikken op 'Verzenden' kan het een paar seconden duren voordat de melding 'succesvol verzonden' verschijnt.

  Trainingslocatie

  Mushinkan Recensies

  Judo

  Wat kun je verwachten bij Judo

  Judo is een zelfverdedigingssport en ontwikkeld door Jigaro Kano. Je zult vooral leren gebruik te maken van de snelheid en de kracht van de tegenstander. Dit zal je doen door zelf in balans te blijven en de ander uit balans te krijgen. Je zult merken dat het in het begin lastig is, maar zoals bij alles gaat het steeds beter als je consequent blijft trainen. Judo is de bekendste vechtsport / verdedigingssport en daarom zal je waarschijnlijk in een grote groep judoka's terecht komen.

  Iets voor jou?

  Hoe kom je erachter of judo iets voor je is? Dat kan alleen door een paar keer mee te doen. En dat kan de eerste keer meestal gratis, dus laat die kans niet schieten.

  Vechtsport voor kinderen

  Als je judo een tijdje gaat doen zal je motoriek verbeteren, want je lichaam en geest zal beter gaan samenwerken doordat bewegingspatronen verbeterd worden. Ook krijg je meer zelfbewustzijn en ontwikkel je discipline. Natuurlijk zal je daarnaast ook fysiek sterken worden en krijg je meer zelfvertrouwen.

  Japanse vechtsport

  Er zijn meerdere vechtsporten ontstaan in Japan, zoals karate, judo, kendō, jujutsu en aikido. Deze stammen allemaal uit het feodale tijdperk van de Samurai. AJudo is eind 19de eeuw ontwikkeld door Jigaro Kano. Hij leefde van 1860 tot 1938.

  Oosterse vechtkunst

  Vechtsporten en vechtkunsten zijn er in vele vormen, maar allemaal met dezelfde basis, namelijk het bestrijden en het verdedigen persoonlijke aanvallen of het verhogen van de persoonlijke weerbaarheid en daarmee het zelfvertrouwen. De meeste vechtsporten en -kunsten zijn in Azië ontstaan en na verloop van tijd geadopteerd in de westerse wereld. Onder vele vechtkunsten ligt een verregaande traditie, en er liggen technieken aan ten grondslag die bijzonder zijn om meester te maken.
  Vechtsporten Judo | Mushinkan

  Karate

  Wat kun je verwachten bij Karate

  Karate is een budosport, waarin je in tegenstelling tot judo en aikido wel stoot en trapt. Toch is de basis hetzelfde, want doel is om weerbaarder te worden, discipline te krijgen en jezelf persoonlijk te ontwikkelen. In het begin zal je stoottechnieken en traptechnieken leren, die je vervolgens in kata's of wedstrijden in de praktijk zal brengen.

  Iets voor jou?

  Hoe kom je erachter of karate bij je past? Dat kan alleen door een paar keer mee te doen. En dat kan de eerste keer gratis, dus grijp je kans.

  Voordelen

  Door het aanleren basishoudingen en bewegingen wordt je conditie, coördinatie en motoriek verbeterd. Als je langer traint zal ook je concentratie en je waarnemingsvermogen verder ontwikkelen met een betere timing en een verhoogd reactievermogen tot gevolg.

  Japanse vechtsport

  Er zijn meerdere vechtsporten ontstaan in Japan, zoals karate, judo, kendō, jujutsu en aikido. Deze stammen allemaal uit het feodale tijdperk van de Samurai. Karate is naast judo de bekendste budosport en wordt over de hele wereld beoefend.

  Oosterse vechtsport

  Vechtsporten en vechtkunsten zijn er in vele vormen, maar allemaal met dezelfde basis, namelijk het bestrijden en het verdedigen persoonlijke aanvallen of het verhogen van de persoonlijke weerbaarheid en daarmee het zelfvertrouwen. De meeste vechtsporten en -kunsten zijn in Azië ontstaan en na verloop van tijd geadopteerd in de westerse wereld. Onder vele vechtkunsten ligt een verregaande traditie, en er liggen technieken aan ten grondslag die bijzonder zijn om meester te maken. De organisatie Vechtsporten Limburg draagt er zorg voor om deze tradities te behouden bij de vechtsporten in Limburg.
  Vechtsport Karate | Mushinkan

  Jiujitsu

  Wat kun je verwachten bij Jiujitsu

  In jiujitsu komen diverse basisvormen uit het judo samen met onder andere slag-, stoot- steek- en traptechnieken, klemmen en verwurgingen. Uit deze traditionele Japanse krijgskunst is het hedendaags judo ontstaan. Maar jiujitsu gaat net een stapje verder. Dat maakt deze budovorm bij uitstek geschikt voor jeugd en volwassenen. De basis is net als alle andere budosporten hetzelfde.

  Iets voor jou?

  Hoe kom je erachter of jiujitsu bij je past? Dat kan alleen door een paar keer mee te doen. En dat kan de eerste keer gratis, dus grijp je kans.

  Voordelen

  Door het aanleren van specifieke bewegingen en technieken voor jiujitsu wordt je conditie, coördinatie en motoriek verbeterd. Als je langer traint zal ook je concentratie en je waarnemingsvermogen verder ontwikkelen met een betere timing en een verhoogd reactievermogen tot gevolg.

  Japanse vechtsport

  Er zijn meerdere vechtsporten ontstaan in Japan, zoals karate, judo, kendō, jujutsu en aikido. Deze stammen allemaal uit het feodale tijdperk van de Samurai. In jiujitsu worden wel nog de oude bewegingen gebruikt, maar ze zijn niet meer dodelijk gemaakt. Dat is wel fijn, want we willen graag vaker dan één keer trainen.

  Oosterse vechtkunst

  Vechtsporten en vechtkunsten zijn er in vele vormen, maar allemaal met dezelfde basis, namelijk het bestrijden en het verdedigen persoonlijke aanvallen of het verhogen van de persoonlijke weerbaarheid en daarmee het zelfvertrouwen. De meeste vechtsporten en -kunsten zijn in Azië ontstaan en na verloop van tijd geadopteerd in de westerse wereld. Onder vele vechtkunsten ligt een verregaande traditie, en er liggen technieken aan ten grondslag die bijzonder zijn om meester te maken. De organisatie Vechtsporten Limburg draagt er zorg voor om deze tradities te behouden bij de vechtsporten in Limburg.
  Vechtsport Jiujitsu | Mushinkan

  Create your account