Zelfverdediging vrouwen

Waarom is zelfverdediging nodig

Waarom zijn vrouwen op zoek naar zelfverdediging? We leven toch in een tijd waar dat helemaal niet nodig zou zijn. De zelfverdediging die honderden jaren geleden nodig was is inderdaad niet meer nodig, want we hoeven niet meer weg te rennen voor beren en tijgers en als iemand ons lastig valt hoeven we zelf niet op te lossen, dan bellen we de politie.

Moderne tijd

Omdat we in een moderne tijd leven is deze oude vorm niet meer nodig, maar er zijn nog wel degelijk situaties waarbij mannen en vrouwen worden lastig gevallen door andere mensen. Omdat vrouwen vaak minder sterk zijn dan mannen en omdat het vaak seksueel getint is, zijn vrouwen toch op zoek naar een manier om hier goed mee om te gaan. Vrouwen hebben in tegenstelling tot mannen vaker te maken met ander soort geweld, zoals (seksuele) intimidatie. Er wordt dat de grens opgezocht door opmerkingen te maken, contact maken met de handen of andere delen van het lichaam enzovoorts. Bij Aikido leren we hoe je met verbale en non-verbale signalen de indringer tegen te houden.

Doordat in bepaalde gebieden, ook in Nederland sit soort gedrag vaker voorkomt is het een onderwerp dat vaak besproken wordt. Door Covid 19 hoor je ook meet verhalen over geweld in huis en geweld dat over de grens gaat.

Voorkomen is beter dan genezen en grens aangeven

De basis hierbij is altijd dat je niet in zo een situatie terecht wil komen. Je non-verbale houding en de-escalatie gedrag is daarbij erg belangrijk. Dit helpt 9 van de 10 keer al, maar die ene keer dat het wel escaleert is al één keer teveel. Je grenzen aangeven is hierbij heel belangrijk, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Iedereen is anders en sommige vrouwen zullen van nature wat brutaler zijn dan anderen. Iets wat soms en wel en soms niet handig is in dit soort situaties.

Mindful zijn in elke situatie

Dan wil je ook in staat zijn om je fysiek en verbaal te verdedigen. Ook wil je ontspannen blijven en de situatie blijven overzien zodat je verstandige keuzes maakt en niet vanuit de stress impulsieve besluiten neemt waar je later spijt van krijgt.
Deze ‘’vroege’ vorm van zelfverdediging leer je bij Mushinkan Aikidovereniging. Aikido is een Japanse zelfverdedigingssport die ontstaan is uit de samurai-tijd. Tijdens de aikido trainingen leer je de volgende principes:

Elementen die aandacht krijgen tijdens aikidotraining

 • Ontspannen blijven in een stressvolle situatie
 • Het overzicht houden tijdens een stressvolle situatie
 • Een houding aanleren die zelfvertrouwen uitstraalt
 • Des-escalatie technieken en vaardigheden aanleren
 • Verbeteren van je coördinatie en motoriek
 • Verbeterde concentratie, timing en reactievermogen
 • Bepaalde situaties voorkomen door vooruit te denken
 • Gepast handelen bij agressie
 • Voorkomen van ongewenste aanrakingen
 • Bevrijden van handen, armen en kleding
 • In de gaten houden van de omgeving en ontsnappen uit ongewenste situaties
 • Rationeel handelen tijdens angst
 • Ontwikkelen van timing, reactievermogen en alertheid
Zelfverdediging vrouwen - Mushinkan Aikidovereniging

Meer over Vechtsporten

Er zijn meerdere sporten, zoals MMA, Kickboksen, Kung Fu, karate en judo mogelijk. Maar ook Aikido, zie hier een video van een vrouw die allerlei zelfverdedigingstechnieken toepast.

Zelfverdediging voor vrouwen

Aikido is een Japanse zelfverdedigingssport met als doel het controleren en neutraliseren van de aanval en niet het leren uitschakelen van de tegenstander. Als je bij ons komt trainen zal je in het begin basishoudingen en -oefeningen gaan leren. Door dit vaak te oefenen zal je lichaam het op een gegeven moment automatisch gaan doen, waarna je meer kan focussen op technieken, zodat je na verloop van tijd een aanval effectief kan controleren en neutraliseren. Het grote verschil met de Japanse zelfverdedigingssport karate en judo is dat er bij aikido geen nadruk ligt op het competitie-element. Er zijn wel examens om je progressie te meten, maar er zijn geen wedstrijden.

Wat is Aikido?

Aikido is een Japanse zelfverdedigingssport met als doel het controleren en neutraliseren van de aanval en niet het leren uitschakelen van de tegenstander.

Wat kun je verwachten

Als je bij ons komt trainen zal je in het begin basishoudingen en -oefeningen gaan leren. Door dit vaak te oefenen zal je lichaam het op een gegeven moment automatisch gaan doen, waarna je meer kan focussen op technieken, zodat je na verloop van tijd een aanval effectief kan controleren en neutraliseren. Het grote verschil met de Japanse zelfverdedigingssport karate en judo is dat er bij aikido geen nadruk ligt op het competitie-element. Er zijn wel examens om je progressie te meten, maar er zijn geen wedstrijden.

Iets voor jou?

Hoe kom je erachter of aikido bij je past? Dat kan alleen door een paar keer mee te doen. En dat kan de eerste keer gratis, dus grijp je kans.

Voordelen

Door het aanleren van specifieke aikido houdingen en bewegingen wordt je conditie, coördinatie en motoriek verbeterd. Als je langer traint zal ook je concentratie en je waarnemingsvermogen verder ontwikkelen met een betere timing en een verhoogd reactievermogen tot gevolg.

Goed bereikbaar

Onze Japanse zelfverdedigingssport trainingslocatie is goed bereikbaar voor mensen in Zuid-Limburg. We hebben aikidoleden uit Beek en omstreden, maar ook uit omgeving Sittard, Maastricht, Heerlen en Brunssum.

Volwassenen leden

Vanaf je 15e jaar is het mogelijk om in te schrijven bij de volwassenen. Lessen voor meerderjarigen worden dinsdag en donderdag van 19:00 uur tot 20:30 uur gegeven.

Verdedigingssport vrouwen

Wij leren de jeugd spelenderwijs Japanse zelfverdedigingssport-principes en technieken. Omdat bij aikido kracht niet belangrijk is, is het ook nog eens zeer geschikt voor meiden. Vanaf 6 jaar is het mogelijk om aan te melden, vanaf 14 jaar mag overgestapt worden naar de volwassenen. De jeugd traint op donderdag van 18.45 uur tot 19.45 uur. Aikido is een vrouwvriendelijke sport omdat er minder kracht bij nodig is. Er trainen een aantal vrouwen bij onze vereniging met veel plezier. Wil je weerbaarder worden, dan is aikido wat voor jou. Vraag een proefles aan om de Japanse zelfverdedigingssport eens in het echt te ervaren.

Mushinkan Aikido in Beek, Limburg

Gratis proefles aanvragen

  Welke donderdag wil je langskomen voor een proefles? Er is geen les tijdens schoolvakanties.

  Na het klikken op 'Verzenden' kan het een paar seconden duren voordat de melding 'succesvol verzonden' verschijnt.

  Trainingslocatie

  Recensies

  Create your account