Zelfverdediging

Wat is zelfverderdediging precies?

Het is een recht dat in het Wetboek van Strafrecht onder artikel 41 is vastgelegd. Volgens deze wet mogen individuen zichzelf beschermen tegen dreigingen.

Voorkomen is beter dan genezen

Het is natuurlijk beter om een fysieke dreiging te voorkomen door het inzetten van verbale zelfverdediging. Dat kan door het juiste te zeggen op een bepaald moment, zodat de bedreiger afschrikt en het niet fysiek wordt. Dit wordt vaak ook wel mentale weerbaarheid genoemd en heeft veel te maken met de non verbale houding en zelfvertrouwen.

Het wordt fysiek, zodra verbale zelfverdediging niet meer werkt. Dat wil je liever niet, maar dit heb je niet altijd onder controle. Dan is het belangrijk dat je hetgeen doet dat je zelf zo goed mogelijk beschermt. Dat kan per situatie erg verschillen. Misschien is iemand heel groot en sterk en ben jij klein en licht, dan is het niet verstandig om een krachtmeting te gaan doen. Maar misschien ben jij wel veel leniger en sneller, dan is het beter om daar gebruik van te maken en afstand te houden.

Het is goed om te begrijpen dat de praktijk heel ingewikkeld is en ook al ben je een
professionele MMA-vechter, nog steeds kun je verrast worden, zodat je niet in staat bent om je te verdedigen. Het is namelijk zo dat elke vechtsport bepaalde regels heeft die op straat niet gelden. Je kijkt tijdens het sparren altijd je tegenstander aan, maar op straat kan iemand plots van achter komen. Of iemand maakt gebruik van zijn omgeving door zand in je ogen te gooien, waardoor je niks meer ziet. Dat zijn dingen waar je in een gecontroleerde trainingsomgeving zelden op traint.

De drie fasen van zelfverdediging

 • Voorkomen van een dreigingssituatie
 • Verbale zelfverdediging
 • Fysieke zelfverdediging
Het principe van zelfverdediging is zo dat je liever niet in een situatie komt dat je het moet toepassen, maar je wilt jezelf wel kunnen redeen als je in zo een situatie komt. Daarom is het voorkomen altijd het beste om te doen. Ga bijvoorbeeld op bepaalde tijdstippen niet naar bepaalde wijken of gedraag je niet onnodig aggressief in bepaalde situaties enz.
Als dit allemaal niet helpt komt fase 2 en 3 in beeld, waarbij het in de praktijk natuurlijk ook kan voorkomen dat je direct met fase 3 moet handelen. Bijvoorbeeld bij een situatie, waarbij iemand je van achter aanvalt en er meteen fysiek contact is.
Ben je opzoek naar zelfverdediging, dan zijn er meerdere opties. Een zelfverdedigingscursus bijvoorbeeld of een vechtsport of krijgskunst. Cursussen zijn er meestal op gericht om in een aantal sessies zoveel mogelijk praktische tools en technieken te leren. Dat is een mooi streven, maar zelfverdediging is meer dan alleen het toepassen van technieken. Je komt namelijk in een zeer intense stressvolle situatie terecht en da is het lastig om nog helder na te denken. Om hier goed mee om te gaan is het beter om regelmatig te trainen en je lichaam te conditioneren, zodat je automatisch minder stressvol reageert en rationele keuzes probeert te maken.
Dan kom je uit bij een vechtsport of een krijgskunst, zoals Aikido.

Met Aikido verdedigen?

Aikido is in de basis een zelfverdedigingssport, maar zoals bij de meeste verenigingen is het afhankelijk van de stijl, trainingsmethode en de leraren of het effectieve zelfverdediging is. Aikido heeft als doel het controleren en neutraliseren van de aanval en niet het leren uitschakelen van de tegenstander.

Mushinkan Aikidovereniging

Een Aikidovereniging in Beek, Limburg beoefend Aikido. Wellicht ben je geïnteresseerd om een keer te komen kijken of mee te doen. Als je bij Mushinkan gaat trainen zal je in het begin basishoudingen en -oefeningen gaan leren. Door dit vaak te oefenen zal je lichaam het op een gegeven moment automatisch gaan doen, waarna je meer kan focussen op technieken, zodat je na verloop van tijd een aanval effectief kan controleren en neutraliseren. Het grote verschil met de Japanse zelfverdedigingssport karate en judo is dat er bij aikido geen nadruk ligt op het competitie-element. Er zijn wel examens om je progressie te meten, maar er zijn geen wedstrijden.

Iets voor jou?

Hoe kom je erachter of aikido bij je past? Dat kan alleen door een paar keer mee te doen. En dat kan de eerste keer gratis, dus grijp je kans.

Voordelen

Door het aanleren van specifieke aikido houdingen en bewegingen wordt je conditie, coördinatie en motoriek verbeterd. Als je langer traint zal ook je concentratie en je waarnemingsvermogen verder ontwikkelen met een betere timing en een verhoogd reactievermogen tot gevolg.

Goed bereikbaar

Onze Japanse zelfverdedigingssport trainingslocatie is goed bereikbaar voor mensen in Zuid-Limburg. We hebben aikidoleden uit Beek en omstreden, maar ook uit omgeving Sittard, Maastricht, Heerlen en Brunssum.

Volwassenen leden

Vanaf je 15e jaar is het mogelijk om in te schrijven bij de volwassenen. Lessen voor meerderjarigen worden dinsdag en donderdag van 19:00 uur tot 20:30 uur gegeven.

Beste zelfverdedigingssport

Mensen stellen vaak de vraag: "Wat is de beste zelfverdedigingssport?". Daar bestaat geen duidelijk antwoord op, want dit is afhankelijk van een heleboel variabelen. Zelfverdediging tegen één persoon is namelijk heel anders dan tegen meerdere personen. En wil je situaties leren lezen en vermijden of wil je leren om iemand uit te schakelen. Het is onmogelijk om al deze principes te vangen in één sport. Daarom kun je beter eerst bepalen wat je precies wil qua zelfverdediging en dan de passende sport erbij kiezen.

Sport zelfverdediging

Zelfverdediging hoeft niet per se in de vorm van een sport te bestaan. Er zijn namelijk ook zelfverdedigingscursussen voor vrouwen die een paar weken tot maanden duren, maar deze zijn vooral gebaseerd op snelle 'tips & tricks', terwijl Aikido een sport is, waarbij meer aspecten aandacht krijgen zoals conditieopbouw en bewegingsleer.

Gratis proefles aanvragen

  Welke donderdag wil je langskomen voor een proefles? Er is geen les tijdens schoolvakanties.

  Na het klikken op 'Verzenden' kan het een paar seconden duren voordat de melding 'succesvol verzonden' verschijnt.

  Trainingslocatie

  Recensies

  Create your account