Tendoryu Aikido

Kenji Shimizu (清水, Shimizu Kenji), geb. 1940, is een aikidoleraar en oprichter van de aikidostijl Tendo-ryu Aikido (天道流).[1]

Shimizu werd geboren in 1940 in Fukuoka, Japan. Hij trainde al sinds zijn jeugd judo en behaalde een 4e dan in deze kunst toen hij in 1963 overstapte naar aikido. Hij werd toen een van de laatste persoonlijke studenten van de aikido-oprichter Morihei Ueshiba. Nadat Ueshiba in 1969 stierf, richtte Shimizu, toen met een 7e dan in aikido, zijn eigen school op in Tōkyō, genaamd Tendoryu (School van de Weg van de Hemel).

Tendoryu Aikido wordt gekenmerkt door zijn grote en duidelijke bewegingen, met de nadruk op natuurlijkheid en harmonische beweging.

Sinds 1978 heeft Shimizu regelmatig seminars gehouden in Duitsland en andere Europese landen. In 1993 werd een Duitse Tendoryu Society opgericht.

Hij ontving de 8e dan aikido van de Japanse Budo Federatie in 1998 en is co-auteur van een boek met de titel Zen en Aikido (ISBN 4-900586-13-7) met Shigeo Kamata.

Shimizu ontving op 16 juli 2002 de 'Foreign Minister Award', een onderscheiding van de minister van Buitenlandse Zaken van Japan, voor zijn werk om aikido in het buitenland te verspreiden. Shimizu-sensei was de eerste Aikido- en Budo-artiest die deze prijs ontving.[2] In hetzelfde jaar werd hij uitgenodigd voor het herfsttuinfeest in het keizerlijk paleis in Akasaka, Tōkyō

Tendoryu Aikido

Create your account